Ana Sayfa Hesabınız Yazı Ekleyin FAN ART FRP - RPG
J.R.R.Tolkien Kitaplar Galeri Biz Kimiz
Üye ol Üye girişi
Yazı aramak istediğiniz
Sitede 93 ziyaretçi, 0 kullanıcı var.
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

Seçenekler
· Ana Sayfa
· Yazı Gönderin
· İstatistikler
· Bizi Tanıtın
· Forum
· Yükle
· En iyiler
· Linkler
· Hesabınız

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

J.R.R.Tolkien
Hayatı, eserleri, kronoloji, röportaj, resimler...

Kitaplar
Özetler, kapak örnekleri, incelemeler...

Resim Galerisi
Sanatçılara göre sınıflandırılmış 100'lerce resim...




Önceki Yazılar
Mart 21, 2013 - 08:08:57
· Kızıl Yolculuk (1)

Kasım 07, 2012 - 16:17:32
· Bitmemiş Öyküler Çıktı (10)

Kasım 07, 2012 - 16:00:58
· Rohan ve Türk Benzerliği Üzerine (0)

Kasım 07, 2012 - 15:56:46
· Hobbit Fragmanları (0)

Aralık 21, 2011 - 08:18:56
· Hobbit Trailer (0)

Ekim 10, 2011 - 10:09:41
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (2) (0)

Haziran 13, 2011 - 10:37:47
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (1) (5)

Haziran 13, 2011 - 10:34:53
· Hobbit Vizyon Tarihleri ve Isimleri Açıklandı! (0)

Haziran 13, 2011 - 10:18:39
· Oyun Fikirleri (2)

Aralık 03, 2010 - 08:08:20
· BBC Tolkien röportajı (0)

Kasım 22, 2010 - 11:15:26
· The Hobbit icin Gazete Ilani (2)

Ekim 22, 2010 - 11:31:19
· Hobbit oyuncuları (10)

Ekim 13, 2010 - 09:27:41
· Yüzüklerin Efendisi'nin Sırrı Ne? (2)

Haziran 02, 2010 - 07:54:36
· HOBBİT TEHLİKEDE (4)

Nisan 06, 2010 - 09:13:39
· Muhiddin-i Arabi'nin Eserleriyle Lotr ve Silmirallion'a Bakın (5)

Nisan 06, 2010 - 09:13:33
· Gölgelerin İçinden (0)

Ocak 19, 2010 - 08:58:13
· Born of Hope. LOTR Fan Filmi (11)

Ocak 08, 2010 - 15:45:13
· Hobbit'le İlgili Bazı Sorular (0)

Ocak 08, 2010 - 15:44:59
· Mucizeler Savaşı (6)

Ocak 08, 2010 - 15:44:38
· LOTR Filmlerindeki Sinir Bozucu Sahneler (18)


Eski Yazılar

J.R.R. Tolkien: Tolkien ve Alegori
Yayınlanma tarihi Temmuz 05, 2004 - 11:49:09 Gönderen iarwain-ben-addar-

LOTR / J.R.R. Tolkien cthulhu göndermiş "Bu hep tartışıla gelen bir mesele oldu.Bu sitede de bazı tartışmalara rastladım ve çok garipsemedim açıkcası.Ama bir şey yazmaktan da kendimi alamadım

Yazıma internette bir yerde rastladığım ve fantezi ve bilimkurgu edebiyatının bence en önemli üç-beş yazarından biri olan Ursula K.LeGuin’in alegori konusunda ettiği bir çift sözle başlamak isterim.Diyor ki: “Alegorilerden nefret ederim, A aslında B’dir, atmaca aslında el testeresidir, laf. Martaval. Eti ve canı olan, birinci ya da ikinci düzeyden her yaratı, 'aslında' kahvaltıdan önce bir düzine birbirine benzemeyen şey olabilir.”

Ben hemen olaya gireyim ve deyim ki:Neden biz, ben alegori yapmam, yapanı da sevmem diyen bir yazarın ille de alegori yaptığı konusunda ısrarcıyız.Tolkien bize alegori sevmem derken, aynı anda gidin alegorisini okuyacağınıza yanlış ya da doğru tarihi okuyun diye yol gösterir.Ayrıca hangi kitabı alıp içeriğini didik didik ettiniz de onu bir şeyin alegorisi haline sokamadınız? Var mı böyle bir edebi eser? Aradığınızda alegoriyi bulmanız, sizin dünya tarihine dair bilgi kapasitenizle doğru orantılıdır.Ama dikkatinizi çekiyorum, bu kesinlikle doğru bir yöntem değil.Bu tamamen niyet avcılığı.Hele eser bir fantazya ise hiç doğru değil.Çünkü fantazyanın temel işi dünyalar kurmaktır.Daha yolun başında ben yeni bir dünya kuruyorum der.Daha yolun başında bu dünya ile olan fiziksel ilişiğini keser.



Gelelim Yüzüklerin Efendisi’ne; bu eser niye yazıldı? Bunun basit bir cevabı vardır ve bu cevap bunun tek cevabı da değildir.O da şu: “Zevk duymak için, haz duymak için”.Temel çıkış noktası budur.Diğer cevapları arasında güç ve yozlaşma, doğanın yıkımına karşı duruş, kendini tanımaya, bilmeye ve yüzleşmeye dair bir eser seçenekleri yer alabilir.Bunlara tek tek değinsek alır başını gider yazdıklarımız.Ama mesele şu Tolkien gördüğü problemlere dair kısımlar da içeren bir öykü yazmış.Bunun gerçek sorunlara dair olması, bir alegori olduğunu göstermez.Alegoride yazar açık seçik bir amaç güder.Tolkien ise eserinde yeni bir dünyada, bir hayal dünyasında bize içinden çıkaracağımız sürüyle önemli şey olan bir eser yazmıştır.Bunun ne İkinci Dünya savaşı konjektürü ile ne de başka tarihsel bir olguyla bağlantılanması akla mantığa uygun değildir.Tolkien elbette bir İngilizdi ve öyküsü de bu kültürle ilintilidir.Ama ben, nazi karşıtı bir kitap yazayım, ya da doğu batı arasındaki tarihsel mücadeleye dair bir öykü yazayım demediği açıktır.Çünkü birincisi bunu yapmanın daha etkili, tartışmaya mahal bırakmayacak biçimde yolları vardır.Aynı yıllarda basılmış George Orwell’in 1984’ü gibi(Bu eser bile alegori açısından tartışılır).İkincisi Tolkien ve tüm fantezi yazarlarının yazarken en temel sebepleri zevk alacakları ve verecekleri bir şey yazmaktır.Kalkıp böylesine olağandışı bir zevkin içine son derece karmaşık, tartışmalı ve gölgeli tarihsel olaylara dair göndermeler koymak Tolkien’in zekasına hakarettir.

Biz kafamızı takmışız bir şeyi ille de başka bir şeye benzetmeye.Değişmesi gereken bizim anlayışımız.Bundan hemen kurtulmalıyız.Bir fantezi gerçek olamayacak bir şeydir, ama gerçek duygulara dairdir.Gerçekle ilintisi gerçekleşmiş olaylara dair değil, düşüncelere ve duygulara dairdir.Ve bunlarda seçimliktir.Siz Yüzüklerin Efendisi’nde isterseniz yüzük ve güç üzerine yazılan derin şeyleri görmezden gelip, sadece bir öykü okuyabilirsiniz.Sadece bir öykü, sadece mükemmel bir öykü.İşin aslı da o öyküdür zaten.

Frodo tarihte “X” kişidir, Gandalf “Y” kişidir.Hayır, bunlar tamamen yanlış önermeler.Frodo Frodo’dur, Gandalf Gandalf’tır.Bize düşen onları, ona ya da şuna benzeterek onların değerini düşürmek değil, onların karakterlerinin ne olduğunu bilmektir, onları tanımaktır.

Ayrıca Yüzüklerin Efendisi için postmodern bir romandır demek doğru bir tanımlama olabilir.Hem de iki anlamda birden; hem yapılmamış bir şeyi yapma anlamında, hem de devri geçmiş bir şeyi yeniden ele alma anlamında.O, son Ortaçağ şahaseridir diye tanımlayanlar vardır Yüzüklerin Efendisini.Ortaçağ tabanlı bir hikaye olmasının ötesinde bir şeydir bu.Anlatım şekli olarak kullandığı dolamalı anlatım Ortaçağ’da kullanılan bir biçimdir.Sürrealizme gelince işte bu karmaşık bir durum.Öykü fantezinin doğasından dolayı sürrealisttir ama sadece çerçevesi böyledir.İş ele aldığı güç ve yozlaşma, büyüme, yüzleşme ve çevreci tutuma gelince eser açıkca gerçekle ilişkilidir.Yani onun gerçek olamayacak bir öykü olması, gerçek şeyleri anlatmadığı anlamına gelmez.Ben herşeyiyle sürrealist bir kitap yazılabileceği konusunda çok fazla şüpheliyim açıkcası.

Son nokta olarak şuna da değineyim.Bu alegori denen şeyin sınırını nedir? Ne alegoridir, ne değildir? Dünyada ki her kavram gibi bunda da içinden çıkılmaz bir görecelik var.Bizim bakış açımıza çok bağlı bir kavram.Sorun bizim niyetlerimizde, biz alegori bulma derdinde oldukça, hiç niyet edilmemiş yerden bile alegoriyi bulup çıkartırız.İşte Yüzüklerin Efendisi bunun en iyi örneği.Çünkü yazılan herşey bu dünyada yaşayan biri tarafından yazılıyor.Ve bu yazar taifesi, hiçbir durumda bu dünyanın kısıtlı bilgisinin dışına sızamaz.

Mehmet Emin KARABELA
"

 
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

İlgili Linkler
· LOTR / J.R.R. Tolkien Hakkında
· Yayınlayan Editör: iarwain-ben-addar-


LOTR / J.R.R. Tolkien Hakkında en çok okunan :
BBC Tolkien röportajı


Yazıcı Dostu Sayfa  Bu Yazıyı bir Arkadaşınıza Gönderin

"J.R.R. Tolkien: Tolkien ve Alegori" | Oturum Aç/Yeni Hesap Yarat | 3 yorum
Puan
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden hiçbir şekilde site ve site yönetimi sorumlu tutulamaz.
Re: Tolkien ve Alegori (Puan: 1)
Gönderen iarwain-ben-addar (iarwain@yuzuklerinefendisi.com) Tarih: Temmuz 06, 2004 - 09:03:15
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Tolkien`in hikayelerindeki her olaya, biraz sıktırdığın zaman tarihten bir örnek verebilirsin. Çoğu zaman komik duruma düşersin tabi o ayrı. NG`nin belgeselindeki izleyenleri sinirden güldüren anlatımlar gibi.

Ama yaşadığı koşullardan etkilenmememiş olması da olanaksız görünüyor. Son paragrafta söylediğin gibi, neye alegori denilebileceğini iyi çıkarmak lazım.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: Tolkien ve Alegori (Puan: 1)
Gönderen diablogirl Tarih: Temmuz 06, 2004 - 13:48:43
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
ya herkes bisey diyor aslında.kimi tolkienin ırkçı olduğunu we doğunun orklarının asyalılar batının mükemmel yratıklarınında avrupalıları temsil ettiğini falansöylüyor hani onlar sarışın biz esmeriz ya
bazısı sauron aslında amerika {dünyayı ele geçirmek istiyo] diye düşünüyor tolkien ne düşündü bilemeyiz tabi ama bence fantastik kurgu gerçeğin bize değişik bir yolla anlatılmasıdır bu yüzden herkes anlayamaz asıl önemli olan okuyp geçmek deil o kitapta kendimize göre bi yorum çıkarmamızdr mesela ben orkları bazı arkadslarıma benzetiyorm gibi bu kitabı herşeye benzetebilirsn ister yan komsularn ork olsun sen elf ol


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: Tolkien ve Alegori (Puan: 1)
Gönderen rohan_gondor Tarih: Temmuz 30, 2004 - 02:13:28
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
arkadaslar sanırım kıtabın onsozunde okumustum bunu tolkın kendı agzıyla alegorı den nefret ettıgını soluodu sanırım daha fazla yoruma gerek yok


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Bu site filmin, kitapların, veya yazarın resmi sitesi değildir.Tamamen Türk yüzük dostları tarafından hazırlanan konu odaklı bilgi, haber, düşünce ve materyal paylaşımını amaçlayan bir fan sitesidir.
Sayfada yer alanlar ancak izin alınarak ve kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Lord of The Rings - Turkish Fan Site
yuzuklerinefendisi.com / 2001 - 2012