Tolkien Eserleri Konsept Ressamı: Ted Nasmith ile Röportaj

Ted Nasmith

Tolkien kitabını yazdığında kitabın başarısıyla ilgili neler hayal etti bilemiyorum. Ancak kendi adıma Yüzüklerin Efendisi hayranlığının bugün geldiği boyutu tahmin etmediğini düşünmekteyim. Dünyanın dört bir yanından bir sürü insanın bir parçası kitapların, filmlerin rüzgarıyla artık bir başka dünyada yaşıyor. Hepimizin bir Orta Dünya hayali var. Bu hayalleri gözümüzde canlandırmamıza yardımcı olan bir isim, Ted Nasmith de bir Yüzüklerin Efendisi hayranı. Sıcaklığı çok uzaktan bile hissedilen cevaplarıyla, çalışmalarında ve sözlerinde bunu görebiliyorsunuz. İşte kendisiyle yaptığımız röportaj :

- 1-Yüzüklerin Efendisi konseptini seçmenizin özel bir neden var mıydı ? Yoksa bu sebep sadece bu serinin bir hayranı olmak mıydı ?

-Tolkien ve Yüzüklerin Efendisi çizimlerime bir hayran ve okuyucu olarak kendi zevkim için başladım. Uzun yıllar mimari çizimler üzerinde çalıştım fakat Tolkien illüstrasyonlarımın 1987 Tolkien takviminin ilk basımında yer almasıyla bu çizimler benim asıl işim ve uğraşım haline geldi.

- 2-Diğer fantastic dünyalara ilginiz ne boyuttadır?

- Çok az açıkçası. Dune serisinin ilk romanını sevmiştim, gençlik yıllarımda Narnia kitapları ilgimi çekmişti ayrıca Mark James (The Stoneholding) ve George R.R. Martin’in (A Sonf of Ice and Fire) yarattığı dünyalar da hoşuma gidiyor.

- 3-Aynı alanda çalıştığınız isimler arasında başarılı bulduklarınız kimlerdir?

- Eğer sanatçılar bazında soruyorsanız Alan Lee, John Howe ve Pauline Baynes, ayrıca Tolkien konusunda başarılı bulduğum amatör bir illustrator olan Joan Wyatt’I sayabilirim. Fantazi dünyasında bir çok başka ismi de başarılı bulmakla beraber şu anda belirli bir isim veremiyorum. Daha eski dönemlerden William Bouguereau, Frederick Church, Maxfield Parrish, Arthur Reckham’dan etkilendiğimi söyleyebilirim.

- 4-Hikayede sizi en çok etkileyen şey neydi? Arkadaşlık, cesaret…Hangi öğe?

- Benim için, garip ama tanıdık diyarlar ve karakterler ve hayal dünyasının saf genişliği. Biri Orta-dünya'yı içgüdüsel olarak tanır ama, peri masallarını - efsaneleri ve tarihi, ölümsüz varlıkları, yaratıkları ve büyüyü, sevmemek imkansızdır... Ve elbette Hükmeden Yüzük'ü yok etmek için çıkılan büyük ve çok tehlikeli bir yolculuğun verdiği heyecan!

- 5-Orta Dünya ile ilgili yarattığınız eserlerden sizi en çok tatmin eden çalışmanız hangisiydi?

- “ The Wrath of the Ents”, “Boromir’s Last Stand”, “Across Gorgoroth”, ve “Eowyn and the Nazgul”, “ The Kinslaying at Alqualonde”, “ Turin Bears Gwindor to Safety” ,” Saeros’ Fatal Leap”, ve “Turin Discovers Nienor at the Mound of Finduilas” isimli çalışmalarımı başarılı buluyorum. Başka bir çok çalışmamın da başarılı olduğunu düşünüyorum ama seçim yapmak çok güç.
:
The Wrath of the Ents

Boromir’s Last Stand

Across Gorgoroth

Eowyn and the Nazgul

The Kinslaying at Alqaulonde

Turin Bears Gwindor to Safety

Saeros’ Fatal Leap

Turin Discovers Nienor at the Mound of Finduilas:

- 6- Kendinizi bu öyküdeki karakterlerden biriyle özdeşleştiriyor musunuz?

- Ortalama bir okurun, doğal olarak, Frodo, Pippin veya Sam, Gandalf, Faramir veya Aragorn veya başkasıyla özdeşleştirmesinden fazla değil. Benim açımdan daha çok, Orta-Dünya'yı bir bütün olarak sevmek ve ondan ilham almak oluyor bu özdeşleştirme.

- 7- Sauron'un ilk görünüşü ve sonradan geçirdiği değişimlerle alakalı çalışmalarınız var mı?

- Hayır, henüz Sauron'un asıl görünüşünü resimlemedim. The Danbury Mint LotR serisinden koleksiyonerler için altın bir kart dışında, değişimden sonraki görünümünü de tasvir eden bir çalışmam yok.



- 8- Kralın Dönüşü'nde, eğer Sauron yüzüğü ele geçirseydi ve hayata gelseydi, nasıl olacağını düşünüyorsunuz?

- Çok kesin bir fikir olmamakla birlikte, tehditkar, yüzü olmayan, kara ve korkunç bir şekil olabilirdi.

- 9- Bu konuda bir çalışmanız var mı?

Hayır, böyle bir çalışmam yok. Buna en yakın çalışmam, The Shadow of Sauron isimli resmimdir.

The Shadow of Sauron

- 10- Filmler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce başarılı mıydılar?

- Finansal ve endüstriyel ödüller açısından başarılıydılar elbette, ama benim için filmler, Tolkien'in fikirlerini ve amaçlarını ekrana yansıtırken bir çok hayranını hayal kırıklığına uğratan geçmiş bir fenomendir. Film özellikle, Orlando Bloom veya Viggo Mortensen hayranlarına pazarlama amaçlı kullanıldı. Kitabın tarihsel yapısına çok fazla sadık kalınmamıştı. Beğendiğim bir çok şey de var. Set düzeni, atmosfer, oyuncu seçimlerinin çoğu ve Yüzük Kardeşliği filmindeki kitaba sadık ruh. Ama 2. ve 3. filmlerde, büyük kitlelere hitap edebilmek adına çok fazla bağımsızlık vardı. Ve elbette ki kanatlı bir Balrog'a karşı çıktım!

- 11- Son olarak Türk LotR hayranlarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

- Evet, Türkiye'de bir hayran grubu olmasından dolayı çok mutlu oldum ve bütün üyelerini kalpten selamlıyorum. Eminim ki, daha geniş hayran topluluklarıyla konuşmalarımda bunu söylediğimde, Türkiye gibi büyük, zengin mirası olan ve kadim bir ülkede de, Tolkien dostları olmasından hepimiz mutlu olacağız.

- Sorularımızı yanıtladığınız, bizi aydınlatığınız için; çok teşekkür ederiz...