Karanlıık Güçlerin En İyi Tasfiri Ve Büyük Usta
Tarih: Şubat 25, 2002 - 10:52:42
Konu: > GENEL / Yüzüklerin Efendisi


Kitabı okurken Tolkien'in eşsiz hayal gücünün yarattığı dünyaya hayran olmamak elde değil;ama
beni yarattığı dünya kadar etkiliyen bir şey daha vardı oda karanlık,korkunç ve gizemli yerleri tarif etmekteki eşsiz başarısı.Zamanında bir çok korku kitabı okumama rağmen o kitapların beni Tolkien'in Moria'da bıraktığı yer kadar ürkütücü bir yere bırakamamaları sanırım Tolkien'in ustalığından kaynaklanıyor.Ayrıca şu ana kadar okuduğum fantazi kitapları arasında karanlığın ve korkutucu varlıkların en etkili sunuşlarıda bu kitapta.Tolkien hem mekanlarını ve orada bulunan yaratıklarını bizlere gösteriyor hem de onların aynı zamanda esrarengiz kalmasını başarıyor.Sırrı tam olarak nerede bilemiyorum ama bunun eşsiz hayal gücünün yanında uslubunda olduğu da bir gerçek.
Bu kitabı zamanında -ve hala-ciddiye almayan insanlara şaşmamak elde değil sanırım.Çünkü böyle etkileyici bir dil okuduğum çok az kitabta var.
Tabiki Tolkien'in güzellikleri,Elf'lerin yurdunu,Shire'ı
tasfir ettiği yerlerde mükemmel ama insanı bu karanlık dehlizler kadar etkileyemiyor.Tolkien'in güzellikleri ve mükemmel mekanları insanın hayal gücünü çalıştırıyor kafasında her zaman hayalini kurduğu güzellikleri ortaya çıkarıyor ama karanlıkların o esrarengiz yanı insanın her zaman daha çok merakını çekiyor.Hayal gücünüzü daha fazla çalıştırıyor ve oradaki varlıkları nefesini gerçekten hissetmenizi sağlıyor.
Özellikle İlk kitapda Moria Madenlerinde grubun geçirdiği zamanlarda grubun korkularını paylaşıyor,onlarla beraber korkuyor ve gruptan biri oluveriyorsunuz.Bence üstad tam Kazad Dum'da bizide bir yüzük Kardeşliği Üyesine dönüştürüyor.


Onlarla aynı şeyleri hissetmemizi,Gandalf'ın yaptıklarına onlar gibi akıl erdirmeye çalışmamızı ve Balrog geldiği zaman bu güç karşısında korkmamıza ve Gandalf'ın bizi geri çekmesine rağmen ona karşı koymaya çalışmamızı sağlıyor.
Bizi heyecanlandırmayıda çok iyi biliyor Tolkien.Shelob Frodo'yu yakalayacakken Sam'le beraber korkuyor ve Yüzüğü taktığı zaman onunla beraber yepyeni ve yabancı bir dünyaya adım atıyor ,beraber korkuyoruz.Frodo için beraber üzülüyoruz. Kralın Dönüşünde'de bizi karamsarlığın ve ümitsizliğin kenarında bırakıyor Frodo'nun Mordor'da ki seçimiyle bizleri ortada korumasız ve savunmasız bırakıyor.Tıpkı bütün silahlarını kuşanmış ordunun seçimin uygulanması halinde kalacakları durum gibi.
Ve sonunda bizi gerçeklerin çarpıcılığıyla baş başa bırakıyor.Dönüşte umduklarını bulamayan kahramanlarımız vasıtasıyla bizlere gerçek hayatın beklentilerimizden farklı olacağını kısa da olsa hatırlatıyor.Ama umudumuzu yitirmememizi ve her şeyin yine bizim gücümüz ve cesaretimiz sayesinde yoluna gireceğini söyleyerek bizleri oturduğumuz yerde bitmiş kitaba bakarken umut seviç ve küçük bir üzüntüyle bırakıyor.
Şimdi fantatik edebiyatı ve diğer edebiyat türlerini ve aralarındaki kıyaslamayı kısa süreliğine bir kenara bırakalım.Bir eser insanda bu duygularu uyandırıyorsa Baş yapıt değilde nedir? Yazarı üstad değilse kimdir?İçimizde bu duyguları uyandırıyorsa bir klasik değilse klasik nedir?
Barışla Kalın ve kitabı yarıda bırakan ve beyenmediğini söyleyenler sabır ve farklı bir açıdan düşünerek kitabı elinize bir kez daha alın.Bu yolculuktan mahrum kalmayın.
Sevgiler.








Bu yazının bulunduğu yer: Yuzuklerin Efendisi / Turkiye LOTR / Turkey
http://www.yuzuklerinefendisi.com

Bu yazıyı bulabileceğiniz URL adresi:
http://www.yuzuklerinefendisi.com/article.php?sid=467